Λίνα Θεοδώρου

About the Work

Το έργο “Ενεχυροδανειστήριο” είναι ένα οικονομικό επιτραπέζιο παιχνίδι εμπνευσμένο από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Στο παιχνίδι όλοι οι παίκτες ξεκινούν έχοντας κάρτες με διάφορα περιουσιακά στοιχεία όπως ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, κοσμήματα, ένα χωράφι κλπ.

Καθώς κινούνται χρονικά στο επιτραπέζιο ταμπλό τραβούν κάρτες που τους θέτουν οικονομικά ζητήματα και τους αναγκάζουν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους είδη στο ενεχυροδανειστήριο για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη. Σε πολλές κάρτες προτείνονται στους παίκτες παρανομίες σαν διλήμματα που μπορεί να δεχτούν η να απορρίψουν με την προοπτική να κερδίσουν χρήματα αλλά με το ρίσκο να πληρώσουν πρόστιμα και να καταλήξουν στη φυλακή.

Στο παιχνίδι η μόνη επιχείρηση είναι το ενεχυροδανειστήριο της γειτονιάς και όλες οι συναλλαγές γίνονται σε αυτό. Τα περιουσιακά στοιχεία που ο παίκτης χάνει εξαφανίζονται στη “μαύρη τρύπα” της παραοικονομίας ενώ το κράτος και οι τράπεζες  είναι θεσμοί που έχουν χάσει την αξιοπιστία τους.

Τα περιεχόμενα των καρτών είναι όλα εμπνευσμένα από αληθινά γεγονότα που έχω καταγράψει τα τελευταία χρόνια από τον καθημερινό τύπο ή από ιστορίες ανθρώπων. Η γέννηση ενός παιχνιδιού σαν έργο ξεκινάει από την προσωπική μου ανάγκη να ειρωνευτώ και να αποκαλύψω μια νοσηρή καθημερινότητα στην Ελλάδα που οδηγεί τους ανθρώπους σε βιοτική και ηθική πτώση.

Με τη χρήση των βασικών λειτουργιών των μηχανισμών ενός παιχνιδιού(ταύτιση,πρόκληση, διάδραση κλπ) μπορεί να επιτευχθεί μια κατάσταση ενσυναίσθησης στο θεατή σε σχέση με την ψυχολογική διάσταση και επίπτωση που έχει η οικονομική κρίση στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων.