Άλεξ Παπαϊωάννου & Δανάη Σίμου

About the Work

Μια πειραματική αφήγηση που σχετίζεται με περιστασιακές προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις και αναφορές σε κρίσιμες ιατρικές χειρουργικές μεθόδους στη σχολή Ανατομίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλας κατά την περίοδο 1934-1944.

Ο Άλεξ Παπαϊωάννου εμπνέεται αυτή την οπτικοακουστική έκθεση (αντικείμενα, φωτογραφίες, διαφάνειες) από ένα χειρουργικό ψαλίδι που αγοράστηκε σε ένα παλαιοπωλείο σε ευτελή τιμή. Το αντικείμενο αυτό ήταν η αιτία για περαιτέρω συγκέντρωση υλικού και βιβλιογραφίας σχετικά με την πολιτική και κοινωνική δομή στη Σουηδία την ίδια περίοδο. Περίοδος που χαρακτηριζόταν από φυλετικές τάσεις και πεποιθήσεις των οποίων κατάλοιπα εξακολουθούν να παραμένουν αναγνωρίσιμα σε ρατσιστικές αντιλήψεις που εμφιλοχωρούν ακόμη και σήμερα στον κοινωνικό ιστό της Σουηδίας. Οι σπουδές του στην Ανθρωπολογία, η επαγγελματική ενασχόλησή του ως φωτογράφου, όπως επίσης και κάποιες προσωπικές  εμπειρίες από χειρουργικές επεμβάσεις και νοσοκομεία επηρέασαν και πυροδότησαν την παρούσα οπτικοακουστική έκθεση.

Δύο ταυτόχρονες προβολές, μαζί με άλλα αντικείμενα, θα μας αφηγηθούν μια μικρή ιστορία.

Επιλεγμένες εικόνες του Άλεξ Παπαϊωάννου και της Δανάης Σίμου αναμειγνύονται και λειτουργούν παράλληλα ως βρόχος υπαινικτικών σκέψεων των δημιουργών.