Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου

About the Work

Το Video Art Μηδέν παρουσιάζει 4 ψηφιακά έργα βίντεο, που βασίζονται είτε στην παραμόρφωση της εικόνας, είτε στην εικονική τρισδιάστατη απεικόνιση που δημιουργεί φανταστικούς, τεχνητούς κόσμους, μέσα από τη ματιά και την αισθητική του κάθε καλλιτέχνη.

Στο έργο CLOUDS FALL, ο Κινέζος καλλιτέχνης IP Yuk-Yiu «χακάρει» και επανεπεξεργάζεται υλικό από το video game CALL OF DUTY, δημιουργώντας ποιητικές εικόνες από τα τοπία καταστροφής του παιχνιδιού, προσδίδοντας τους μια μεταφυσική αίσθηση.

Στο έργο Ruiner, ο Γερμανός καλλιτέχνης Ullrich Klose δημιουργεί ένα τοπίο ερειπωμένων κτιρίων –συγκεκριμένα ψηφιακών αρχιτεκτονικών μοντέλων, που η αρχική τους χρήση είναι η κατασκευή σκηνικών για computer games. Όπως σημειώνει ο ίδιος, στόχος του δεν είναι τόσο η έγερση υπαρξιακών ερωτημάτων, όσο οι άμεσες αναφορές στις σύγχρονες εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς και στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.

Ο Βέλγος καλλιτέχνης Jeroen Cluckers στο έργο του Oneiria, προσπαθεί να ανατρέψει την αρνητική χροιά του απρόβλεπτου «ηλεκτρονικού λάθους», χρησιμοποιώντας το σφάλμα της εικόνας του βίντεο (glitch) ως «χρωστική» για τη δημιουργία νέων εικόνων που θυμίζουν ζωγραφικά, αφηρημένα ονειρικά τοπία, μέσω του datamoshing, μιας τεχνικής που καθιστά εκούσια το ψηφιακό βίντεο ασταθές.

 

Κινούμενο σε ένα πιο ψυχολογικό μοτίβο, το έργο GogatsuByo της Sandrine Deumier και του Philippe Lamy από τη Γαλλία θέτει ερωτήματα πολλαπλασιασμού της ταυτότητας στην ψηφιακή μας συμπεριφορά, δημιουργώντας ποιητικές εικόνες και ηχοτοπία σε μια 3d σύνθεση «πραγματικότητας» που ανακαλεί ή εκφράζει υποσυνείδητες δομές σκέψης.

  1. IP Yuk-Yiu, CLOUDS FALL, Κίνα, 2014, 28.18’’
  2. Ullrich Klose, Ruiner, Γερμανία 2016, 11.25’’
  3. Jeroen Cluckers, Oneiria, Βέλγιο 2014, 3.52’’
  4. Sandrine Deumier & Philippe Lamy, GogatsuByo, Γαλλία 2015, 14.51’’